YÖNETİM KURULU BAŞKANI
Gazi ÇELİK
BAÅžKANDAN
Tarih:
Son Güncelleme:01/04/2021
Gayrimenkul Piyasası



Emlak ve Ä°nÅŸaat sektöründe 1998 yılında Halkımızın tabiriyle ?Nereden Buldun Yasasıyla? baÅŸlayan ardından Ülkemizin yaÅŸadığı acı dolu depremlerin psikolojik etkisi ve 2001 yılında yaÅŸadığımız ekonomik krizler sebebiyle sektör dibe vurmuÅŸ hatta durma noktasına gelmiÅŸtir.

Bu dönem içerisinde kısa dönemli hareketler yaÅŸansada bir türlü durgunluÄŸu aÅŸamamıştır. Yine bu dönemde satılık fiyatları gerekse kiralama fiyatları yerinde saymış herhangi bir artış da olmamıştır.

2003 yılında yapılan secimler sonucu güçlü bir iktidarın yönetime gelmesi piyasalarda ve toplumda oluÅŸan güven ve istikrar sebebiyle 2003 yılı son çeyreÄŸinde emlak ve beraberinde inÅŸaat sektöründe hareketlenme ve talep ,artan trend izlemeye baÅŸlamıştır.

2004 yılına girdiÄŸimizde gayrimenkule talep patlama diyebileceÄŸimiz bir noktaya ulaÅŸmıştır. Tabi bu talep patlamasındaki en büyük etkenlerin başında piyasalarda oluÅŸan güven ve istikrar,Dövizin yerinde sayması hatta gerilemesi ve en önemlisi düÅŸük faizli uzun döneme yayılan banka kredilerinin yoÄŸun bir ÅŸekilde kullanılmasını en büyük etkenler olarak sıralayabiliriz.

Sektörümüz bu konuda son derece hazırlıklı ve deneyimli olması sebebiyle talebin karşılanmasında her hangi bir sıkıntı yaÅŸanmamıştır. Ayrıca uzun bir döneme yayılan durgunluk sebebiylede oluÅŸan mevcut stoklar tüketilmiÅŸ ardından yeni projelerin startı verilmiÅŸtir.

Bu talep artışı öylesine belirgindir ki 2002-2003-2004 (Ocak-Åžubat-Mart) aylarına ait resmi satış iÅŸlem adedine Türkiye geneli Bakıldığında %48 bir satış iÅŸlem adedi artışı olmuÅŸtur.

Ä°ÅŸlemlerin niteliÄŸine bakıldığında banka Kredilerinden kaynaklı büyük bir artış olduÄŸu , yine aynı dönemler kıyaslandığında Türkiye geneli %213 . bir ipotekli iÅŸlem artışı görülmektedir. BaÅŸka bir deyiÅŸle satılan her 3 Konuttan 2 si krediyle alınmıştır. Yaklaşık 2 katrilyonluk Banka kredisi kullanılmıştır.

Ä°ller bazında bakıldığında en yüksek iÅŸlem adedi ve ipotek iÅŸlemi artış oranı sıralamasında%183 satış iÅŸlemi %148 ipotekli iÅŸlem artışı ile Diyarbakır birinci sırada ardından %92 iÅŸlem adedi artışı ve %274 lük ipotek iÅŸlem artışı ile Ankara , %61 satış iÅŸlem adedi % 616 ipotek iÅŸlem adedi ile EskiÅŸehir ,% 34 satış iÅŸlem adedi %179 ipotek iÅŸlem adedi ile Ä°stanbul yer almaktadır.

Bu rakamlar son yıllarda yaÅŸanan en büyük artışı göstermektedir. Bu talep artışı karşısında mevcut stoklar tüketilirken fiyatlarda da bir artışa sebebiyet vermiÅŸtir. Bölgesel olarak deÄŸiÅŸim gösterse de Gayrimenkul fiyatlarında % 30-35 lik bir artış meydana gelmiÅŸtir.

Tüm sektörlerde olduÄŸu gibi Emlak ve Ä°nÅŸaat sektörü de ; piyasalarda oluÅŸacak ufacık bir istikrasızlık ve olumsuz bir beklentiden öylesine etkilenmektedirki iÅŸte Nisan-Mayıs aylarında yaÅŸanan Dövizin biraz kıpırdaması ve yükseliÅŸ eÄŸilimi göstermesi yine banka kredi faizlerinin yükseltilmesi bir anda talebi kısmıştır.Bu da ilk üç ayla kıyaslandığında satış iÅŸlemlerinde yaklaşık %30 luk bir daralma yaratmıştır.

Ülkemizdeki bu güven ve istikrar ortamının devam etmesi halinde sektörün önünün açık olduÄŸunu ve . Sektördeki büyümenin hızla devam edeceÄŸini düÅŸünmekteyim

Bu hızın artmasına en büyük katkıyı ise enflasyonun tek haneli hale geldiÄŸi bu ortamda uzun yıllardır konuÅŸulan Mortgage ? yani uzun yıllara yayılan ipotekli kredi sisteminin de uygulamaya girmesi, sektörün önünde durulamayacak noktaya getirecektir.

Emlak ve inÅŸaat sektörünün canlı olması ,beraberinde istihdam yaratılmasına ve Ülkemiz ekonomisinin düzlüÄŸe çıkması için son derecede önem arz etmektedir.

Eskişehir Emlak Komisyoncuları Oda Başkanı

Gazi ÇELÄ°K

ESKÄ°ÅžEHÄ°R EMLAK KOMÄ°SYONCULARI ODASI Gayrimenkul Piyasası ESKÄ°ÅžEHÄ°R EMLAK KOMÄ°SYONCULARI ODASI,Gayrimenkul, Piyasası, Emlak, ve, Ä°nÅŸaat, sektöründe, 1998, yılında, Halkımızın, tabiriyle, Nereden, Buldun, Yasasıyla, baÅŸlayan, ardından, Ülkemizin, yaÅŸadığı, acı, dolu, depremlerin, psikolojik, etkisi, ve, 2001, yılında, yaÅŸadığımız, ekonomik, krizler, sebebiyle, sektör, dibe, vurmuÅŸ ESKÄ°ÅžEHÄ°R EMLAK KOMÄ°SYONCULARI ODASI Gayrimenkul Piyasası Emlak ve Ä°nÅŸaat sektöründe 1998 yılında Halkımızın tabiriyle Nereden Buldun Yasasıyla baÅŸlayan ardından Ülkemizin yaÅŸadığı acı dolu depremlerin psikolojik etkisi ve 2001 yılında yaÅŸadığımız ekonomik krizler sebebiyle sektör dibe vurmuÅŸ